Het belang van SCRUM-municatie

geplaatst in: Agile, Alle Blogs, Scrum, Soft Skills | 1
Unsplash

Een relatief groot gedeelte van alle ICT-projecten mislukt of heeft niet het gewenste effect. Aan de goodwill van de medewerkers kan het niet liggen – waar dan wel aan? Als reden horen trainers vaak dat communicatie het probleem is.Assumption is the mother of all fuck-ups

Assumption is the mother of all fuck-ups

Volgens mij begint slechte communicatie bij een verschil in perceptie. Een valkuil voor ICT’ers is dat we aannames doen, maar deze aannames niet verifiëren bij onze gesprekspartners. ‘Assumption is the mother of all fuck-ups’, luidt de bekende Hollywood-uitspraak. In de oprukkende agile-projectomgeving veroorzaken deze aannames nog meer ‘fuck-ups’ dan we al zijn gewend.

Open communicatie

In tegenstelling tot conventionele projecten begint een agile-project zonder duidelijk zicht op het eindresultaat. Een agile-aanpak vereist wendbaarheid, want requirements kunnen veranderen in de loop van het project. Open en constante communicatie zijn daarom essentieel: één aanname en het hele project loopt in de soep.

Om het belang van open communicatie te illustreren lopen we samen door de agile-keten. Neem de scrum-methodiek. Een scrumproject begint met een ‘user story’. De ‘user story’ wordt opgesteld tussen de product owner en de klant. Om zo’n ‘user story’ op te stellen moet de product owner over uitstekende vraagtechniek bezitten. Hij moet honderd procent helder hebben wat de requirements voor het project precies zijn. Na afloop van het gesprek met de klant draagt de product owner deze informatie over aan het team. Hierbij zijn presentatievaardigheden van groot belang.

Hoe geef je feedback?

Na deze presentatie gaat het ontwikkelteam aan de slag. Zij bepalen onderling hoeveel ontwikkelcapaciteit er nodig is. Bepalen hoeveel ontwikkelcapaciteit er nodig is kan alleen door goede onderlinge communicatie.

Het team overlegt in dagelijkse ‘stand-ups’ tijdens de ontwikkelsprints. Ook hier zijn presentatievaardigheden weer van belang: hoe breng je informatie kort en bondig over? Hoe geef je elkaar feedback?

Het hoofd van dit team, de scrum-master, assisteert de teamleden als coach en niet als klassieke leidinggevende. Een goede scrum-master beschikt over sterke coaching vaardigheden. Hij moet een goede luisteraar zijn, de juiste vragen stellen, feedback geven en adviseren.

SCRUMmuniceren

Een scrumproject valt of staat door communicatie tussen alle deelnemers. Zorgen dat iedereen dezelfde visie over het project heeft is noodzakelijk. Goede vragen stellen, concrete informatie overdragen en open en eerlijk feedback geven speelt daarin een essentiële rol.

Communicatieve vaardigheden zijn voor ICT’ers nog nooit zo belangrijk geweest als in het huidige tijdperk: het scrumtijdperk. Zorg dat je niet achter de feiten aan loopt en breng je communicatie op tijd op peil.

Hoe verder?

Er zijn meer dan genoeg agile en scrumtrainingen beschikbaar. Specifieke communicatietrainingen voor agile werkers zijn veel dunner gezaaid. Die vaardigheden zijn juist zo belangrijk en daarom zouden communicatievaardigheden in het ideale scenario deel uitmaken van een agile- of scrumtraining. Tot die tijd is het verstandig om een agile- of scrumtraining te combineren met een communicatietraining.

Dat vermindert het aantal fuck-ups aanzienlijk.

Een Antwoord

  1. Top artikel! Zelf ben ik stagiar en werk ik ook met scrum maar wist nou niet helemaal wat het was… Maar na dit artikel heb ik weer wat bijgeleerd! Thanks!

Laat een reactie achter