Wat kun je dit jaar verwachten op het gebied van de cloud?

geplaatst in: Alle Blogs, Cloud, IBM | 0

Een veelbewogen 2017 zal leiden tot een nog roeriger 2018. Dat zeggen diverse deskundigen van Global Knowledge. Veel van onze grote tech-trends en voorspellingen voor het komende jaar zijn rechtstreekse gevolgen en soms bijwerkingen, van grote verschuivingen op de markt en van een grote toename in het aantal cloudimplementaties, cyberaanvallen en Internet of Things-toepassingen (IoT).

Onze experts wijzen de belangrijkste trendgebieden voor 2018 aan en voorspellen welke invloed deze zullen hebben op organisaties, mensen en de IT-branche. Deze keer: cloud!

Cloud computing

Multi-cloudmanagement wordt steeds belangrijker

Organisaties willen niet al hun geld op één paard zetten. Daarom stappen veel van hen over naar multi-cloudomgevingen. Uit een recent RightScale-webinar, Top 10 Cloud Trends for 2018 and Actions You Can Take Now, blijkt dat bedrijven gemiddeld minimaal drie verschillende publieke clouds gebruiken om applicaties uit te voeren en om te experimenteren met doorontwikkelingen en tests. Verschillende cloudaanbieders met verschillende diensten sluiten vaak beter aan bij bedrijfsdoelstellingen bij de gewenste resultaten.

Doordat deze trend aanhoudt, komt er een grotere behoefte aan multi-cloud-governance – in 2018 en in de jaren daarna. De IT-uitgaven verschuiven in hoog tempo naar de cloud. Organisaties moeten dus goed in de gaten houden hoe de cloud wordt gebruikt en moeten hun clouduitgaven optimaliseren.

Wij verwachten dat tech-aanbieders het voorbeeld van Cisco zullen volgen en multi-cloud-managementtools zullen ontwikkelen waarmee organisaties de steeds complexere cloudomgevingen beter kunnen beheren en onderhouden.

We voorspellen ook dat er meer aandacht komt voor resource management, iets wat essentieel is om voor elk platform inzichtelijk te houden welke integratiebehoeften er zijn.

Onderhoud je op dit moment een multi-cloudomgeving of ben je van plan om dat in het komende jaar te gaan doen? Dan kan Global Knowledge je helpen om meer inzicht te krijgen in dit soort omgevingen.

"We bieden niet alleen aanbieder-neutrale trainingen aan waarmee architecten beter leren begrijpen hoe multi-cloud en hybride cloud architecturen in elkaar zitten en hoe je ze opzet – trainingen die op dit moment op de markt ontbreken – maar we zijn ook een geautoriseerd trainingspartner voor alle toonaangevende cloudspelers", aldus Pete Vorenkamp, Global Senior Portfolio Director for Cloud Computing.

Kostenmanagement is de volgende grote kwestie voor cloudgebruikers

Organisaties gaan de cloud gebruiken – dat is niet echt een baanbrekende voorspelling. Maar wat is de volgende stap, nu iedereen in de cloud zit?

Volgens Vorenkamp is dat het voorkomen van verspilling en dus ook van geldverspilling.

"Kostenmanagement en kostenoptimalisatie zijn de volgende grote kwesties voor onze cloudgebruikers", aldus Vorenkamp. "RightScale schat dat cloudgebruikers 30 procent van hun clouduitgaven verspillen, maar in werkelijkheid is dat waarschijnlijk nog meer. Het is duidelijk dat dit gebeurt en het is een fout die je moet zien te voorkomen, zeker nu het cloudgebruik almaar blijft toenemen."

Organisaties – van de bestuurders in het management tot de cloudgebruikers in de frontlinie – moeten gaan begrijpen hoe het prijsmodel en de facturering van de cloudaanbieder in elkaar zit. Zo kunnen ze bepalen wat de beste manier is om deze zeer complexe clouddiensten te gebruiken.

"Als bedrijven eenmaal doorhebben hoe de kosten van de cloud in elkaar zitten, moeten ze gaan uitzoeken hoe ze het gebruik en de kosten kunnen optimaliseren, zodat ze geldverspilling kunnen voorkomen

 PETE VORENKAMP - 
Global Senior Portfolio Director for Cloud Computing

Volgens Vorenkamp wordt dit het jaar waarin mensen eindelijk verantwoordelijk gehouden worden voor de cloudproducten en -diensten die ze gebruiken.

"De eerste stap is het gebruik, maar de kosten en de facturering zijn terreinen die ook aandacht nodig hebben – tegelijkertijd en continu." Vertelt hij. "Als bedrijven eenmaal doorhebben hoe de kosten van de cloud in elkaar zitten, moeten ze gaan uitzoeken hoe ze het gebruik en de kosten kunnen optimaliseren, zodat ze geldverspilling kunnen voorkomen."

Global Knowledge werkt momenteel aan een aanbieder-neutrale training die ingaat op multi-cloud-governance. Deze training zal zich richten op het beheren van cloudimplementaties, cloudapplicaties en het cloudgebruik en op de gevolgen voor de bedrijfsplanning, de bedrijfsresultaten en de kosten.

De cloud heeft vier andere IT-diensten voortgebracht – en die gaan niet meer weg

Er zijn diverse IT-diensten die samenwerken met de cloud. Deze hebben tot doel om de totale IT-stack te maximaliseren en bedrijven vooruit te helpen. Deze diensten zijn inmiddels trends op zich geworden. En ze gaan ook niet meer weg.

Vorenkamp verwacht dat 2018 een groot jaar wordt voor:

  • Containers
  • IoT
  • Serverless computing
  • Kunstmatige intelligentie / zelflerende machines

Elke trend heeft zijn eigen oorzaken, maar deze diensten hebben één einddoel met elkaar gemeen: de kracht van de cloud maximaal benutten.

"Deze trends zitten momenteel in een stroomversnelling", aldus Vorenkamp. "Ze zijn een blijvertje en ze zullen ook gevolgen hebben voor de interne vaardigheden die samen met een bepaalde technologie meegroeien. Doordat de technologie zich in het huidige hoge tempo blijft ontwikkelen, verwacht ik dat er het komende jaar nog meer aandacht komt voor deze diensten."

Containers worden een trend omdat bedrijven hun applicaties hiermee efficiënter kunnen uitrollen en uitvoeren in de cloud. Met IoT en zelflerende machines kunnen bedrijven munt slaan uit alle data die verzameld wordt en met analytics kunnen ze de kennis die hiermee is vergaard, toepassen zonder dat ontwikkelaars er iets voor hoeven te programmeren.

Het rijke portfolio van Global Knowledge biedt ondersteuning bij al deze diensten. Voor containers bieden we Docker-trainingen aan waarbij alles aan bod komt, van basiskennis tot geavanceerde technieken. Grote spelers als Microsoft, Google CloudIBM en AWS hebben trainingen waarin IoT en zelflerende machines worden behandeld. Vorenkamp verwacht ook dat er meer trainingen in serverless computing zullen komen naarmate dit aspect volwassener wordt.

Daarnaast breidt Global Knowledge zijn portfolio van neutrale vaardigheidstrainingen op het gebied van datawetenschap, analytics en IoT verder uit, met daarin de basisvaardigheden die nodig zijn om optimaal gebruik te maken van deze aspecten.

Aanbevolen cloud computing-trainingen

Laat een reactie achter