Waarom we IoT nog zo weinig gebruiken

Waarom we IoT nog zo weinig gebruiken

IoT (Internet of Things), veel mensen hebben er inmiddels wel van gehoord, zien er toekomst in en de eerste succesvolle projecten zijn inmiddels een feit. Denk bijvoorbeeld aan slimme prullenbakken op schiphol, die ervoor zorgen dat er precies bekend is wanneer welke bak geleegd moet worden. In Singapore is een project opgezet voor senioren om ze te voorzien van snellere medische hulp bij noodgevallen. De huizen zijn uitgerust met een slim waarschuwingssysteem met sensoren dat activiteiten vergelijkt met de reguliere activiteiten van een persoon en bij afwijkingen een waarschuwing verstuurd naar de verantwoordelijke. Dit helpt mensen daar om langer zelfstandig te blijven wonen. Ook in de agrarische sector komt IoT steeds vaker voor, bijvoorbeeld door de inzet van slimme agribots, tractors en drones.

 

Waarom gebruiken we IoT dan nog zo weinig?

Sensoren worden steeds goedkoper, internet is in de westerse wereld goed beschikbaar en we hebben steeds meer data waarvoor we steeds meer toepassingen kunnen verzinnen. Je zou dus denken dat Internet of Things de wereld op zijn kop zetten. De mogelijkheden zijn enorm, maar waarom wordt het potentieel er dan nog niet uitgehaald? Veel organisaties zijn inmiddels wel aan het kijken naar slimme gadgets, maar ervaren het toepassen toch als lastig. Niet zozeer vanwege de IoT toepassing zelf, maar vooral vanwege de enorme datastromen die erbij komen kijken en de veiligheid van de data. De data is immers wat waarde toevoegt aan je IoT oplossing en daar wil je voorzichtig mee omspringen.

 

Kan dat niet makkelijker?

De complexe datastromen die hiermee ontstaan zorgen dat er steeds vaker data scientists gevraagd zullen gaan worden om hieraan te werken. Maar er zijn nu ook al oplossingen die je kunnen helpen bij het vereenvoudigen van je IoT-project. Zo heeft Microsoft de Azure IoT hub. Deze dienstverlening neemt de verantwoordelijkheid over voor zaken als beveiligde verbindingen, exploitatie en update-routines. De bedoeling ervan is dat organisaties zich meer kunnen focussen op het ontwikkelen van nieuwe bedrijfskansen en minder aandacht hoeven te schenken aan het regelen van de achterliggende technologie. Het maakt dus beheer en beveiliging van (grote hoeveelheden) IoT-apparaten gemakkelijker. Ben je dus al aan het nadenken over IoT, maar heb je niet de mankracht of de technische kennis om het op te starten, dan is dat zeker iets om eens naar te kijken.

 

Volg deze workshop, leer over IoT en krijg een raspberry pi.

Laat een reactie achter