Wat is Kubernetes?

geplaatst in: Alle Blogs | 0
Beeld: Unsplash

Kubernetes is de hype voorbij en een gevestigd begrip in de IT-wereld – en toch voor veel IT’ers nog relatief onbekend. Want wat is Kubernetes eigenlijk? Wat kun je ermee? Voor wie is het handig? En welke kennis moet je hebben om ermee te kunnen werken?

Ook Nederlandse bedrijven heb inmiddels de overstap naar Kubernetes gemaakt. ING bijvoorbeeld. De bank realiseerde zich na de transformatie naar agile dat ze een gestandaardiseerd platform nodig had om het werk van hun developers te ondersteunen. Omdat hun DevOps-teams worden gestimuleerd om autonoom te denken voerden ze allerlei containersystemen in: Docker, Docker Swarm, Kubernetes, Mesos.

Bij ING zagen ze door alle bomen het bos niet meer kozen ze één platform: Kubernetes.

Stuurman

De naam Kubernetes is Grieks voor stuurman of piloot. Kubernetes host als het ware jouw containers met applicaties op haar schip. Kubernetes is namelijk een platform waarop je containers op grote schaal kunt draaien in de cloud. In Kubernetes heb je ook het overzicht over al deze containers.

Containers

Als je een applicatie wilt gaan draaien op een server in de cloud, stop je die waarschijnlijk in een Virtual Machine (VM). Maar als je meerdere instances wil laten draaien zijn VM’s niet altijd efficiënt: dan moet je een hele omgeving virtualiseren.

Elke instance vraagt meer rekenkracht dan het eigenlijk gebruikt en dat is verspilling. Voor dat probleem kan een container een oplossing zijn.

Slimmer dan VM’s

Containers gaan slimmer te werk dan VM’s – zij nemen alleen wat de applicatie écht nodig heeft over. Containers kunnen heel handig zijn om apps en workloads in een virtuele omgeving te realiseren. Bij containers draait het om efficiëntie en schaalbaarheid.

Bij zo’n containersysteem ligt het gevaar op de loer dat het onoverzichtelijk en kostenineffiënt wordt: als je bijvoorbeeld duizenden instances van een applicatie nodig hebt. Kubernetes maakt het heel eenvoudig om containers uit te rollen en vervolgens te managen (orkestreren) in het datacenter.

Bereid je goed voor op de overstap

Toch kan zelfs Kubernetes snel onoverzichtelijk worden als je met grote hoeveelheden tegelijk begint. Begin bescheiden, met kleine workloads.

Zorg dat je voldoende kennis over Kubernetes in huis hebt voor je het containersysteem in jouw organisatie implmenteert. Volg bij Global Knowledge bijvoorbeeld een Kubernetes Fundamentals cursus, waarin we je in twee dagen bijspijkeren met alle Kubernetes-kennis die je nodig hebt om alles uit deze technologie te halen.

Bronnen: Techzine, Emerce, Axxius en de case study van ING

Laat een reactie achter