Cloud versus oud: software selectie

geplaatst in: Cloud | 0

Op het moment dat er een software oplossing wordt onderzocht gaat het vaak om aanzienlijke bedragen. Zeker wanneer de nieuwe software door iedereen in de organisatie gebruikt wordt. Uiteraard wordt er gekeken naar wat de organisatie nodig heeft, en welke oplossing hier het beste aan voldoet. Met de komst van Cloud is de manier van kijken naar software oplossingen wel veranderd. In plaats van te kijken naar functionaliteit kun je beter kijken naar het doel dat je met de oplossing wilt bereiken.

De tijd van maatwerk is voorbij

Lange tijd is het bij IT projecten de gewoonte geweest software te kopen en er dan maatwerk bij te maken om de software nog beter op het bedrijfsproces aan te laten sluiten. Dit blijken uiteindelijk vaak dure en slecht te onderhouden oplossingen. Bij elke upgrade moet dan immers gekeken worden of deze wel samenwerkt met de maatwerkoplossing. Zo niet, dan moet je het maatwerk laten aanpassen of ervoor kiezen geen upgrade uit te voeren. Wat in de praktijk natuurlijk leidt tot legacy software die lastig te onderhouden is en op den duur ook niet meer ondersteunt zal worden.

Draai jij nog op Windows 3.1?

Zo was er eind 2015 een vliegveld in Frankrijk waar luchtverkeersleiders door legacy software geen weersinformatie meer hadden. De vliegtuigen werden uit voorzorg aan de grond gehouden. Het softwaresysteem bleek alleen nog op Windows 3.1 uit 1992 te functioneren en er is een schrijnend tekort aan mensen die dit systeem nog kunnen beheren (kun je dit wel, dan kun je in Frankrijk denk ik goud geld verdienen).

Je kunt je voorstellen dat er in veel gevallen, waarin sprake is van oude software of maatwerk software, veel voordeligere opties op de markt zijn. Die kunnen inmiddels vaak ook al meer dan de inmiddels verouderde applicatie die je 6, 7 of 12 jaar geleden liet bouwen. Voor de meeste organisaties is dit dus simpelweg een model dat niet houdbaar is.

Als je bereid bent om te kijken naar een nieuwe manier van werken, dan blijkt die vaak veel effectiever.

Zet een andere bril op

Om te kijken naar een geschikte Cloud oplossing moet je dus eigenlijk een andere bril op zetten. De vraag is niet of de oplossing exact hetzelfde kan als de software die je nu gebruikt. De vraag is of deze Cloud oplossing je probleem effectief oplost of substantiële waarde toevoegt binnen je organisatie.

Van oudsher werd er een wensenlijst vol met functionaliteiten opgesteld om vervolgens daarmee een oplossing te selecteren. Zet in plaats daarvan nu eens de doelen die je wilt bereiken op je wensenlijstje. Een lijst met functionaliteiten is namelijk erg gedetailleerd en beperkt zowel je medewerkers als de aanbieders in hun creativiteit. Met een dergelijke checklist zou je oplossingen kunnen laten afvallen waarmee je, met net andere middelen en methodes, wel je doel had kunnen bereiken. Een doelenlijst helpt je het grote plaatje te bewaken. Per oplossing die je overweegt, kun je dan bijhouden hoe die software ervoor zorgt dat je dat doel bereikt. Door op die manier te kijken voorkom je dat je direct de deur dicht gooit omdat het ‘anders’ werkt.


Download ons cloud onderzoek

Laat een reactie achter