Waar je over moet nadenken als je de cloud in gaat

Door: Mike Lewis

Je applicatieontwikkelaars blijven maar zeggen dat de prestaties beter kunnen als je je applicatie overzet naar de cloud. Je baas zegt: "Ik blijf maar dingen horen over die cloud. Daar moeten we iets mee doen." Je collega's hebben minimaal één stukje kritieke informatie overgezet naar een cloudaanbieder. Klinkt het bekend? Momenteel lijkt het wel alsof iedereen op elk niveau elk gesprek begint of eindigt met het woord "cloud". Misschien lijkt dit dan wel het juiste moment om een cloud te kopen. Maar hoe werkt dat?

Ten eerste: cloud computing is eigenlijk een verzameling schijven, servers, switches, routers, firewalls en internetverbindingen, vergelijkbaar met het datacenter waar je nu voor betaalt. Maar in tegenstelling tot bij je datacenter kies je de hardware niet zelf. En afhankelijk van het soort dienst dat je gaat gebruiken, kies je misschien ook het besturingssysteem niet zelf, en onderteken je ook niet zelf de contracten voor je internetverbinding. Je ondertekent een contract voor wat er uit het datacenter komt, in plaats van je zorgen te hoeven maken over wat je erin zet of welke processen je nodig hebt. Je ondertekent dus een contract voor het wat van je datacenter, en niet voor het hoe.

Uiteraard is dit een andere manier van denken en financieren: van hoe je datacenter waarde toevoegt als input, naar een focus op de output, die laat zien welke meerwaarde de dataverwerking oplevert (het wat). Dat betekent dat IT-medewerkers op elk niveau op een niet-traditionele manier moeten gaan denken, en het managementteam ook. Er zijn bepaalde acties nodig om de waardecreatie te verplaatsen naar een Cloud Service Provider (CSP), en dat betekent ook dat je anders moet gaan kijken naar risico's. Om te weten welke risico's er in de cloud zijn en hoe je die beheerst, heb je nieuwe kennis nodig. Of je nu trainingen gaat volgen in de clouddiensten van een specifieke aanbieder, of gaat leren hoe de cloud past in bestaande beveiligingsframeworks, je hebt in alle gevallen nieuwe informatie nodig.

Ten tweede: ga na welke interne waardecreatieprocessen er zijn die niet op een andere locatie of door een XaaS-provider (dienst [X]-as-a-Service) kunnen worden aangeboden. Zet die even aan de kant, en richt je bij je eerste cloudaankoop op diensten die wél repliceerbaar zijn buiten je datacenter. Jazeker, het overzetten van waardecreatie naar een cloudaanbieder telt mee als overstap naar de cloud. Dit is de route die veel organisaties hebben genomen om de cloud te testen. Hoe kom je te weten welke waardecreërende activiteiten je misschien kunt overzetten naar XaaS in de cloud? Twee geaccepteerde manieren om dit te doen zijn door eerst te kijken naar de applicaties die je een opfrisser wilt geven, navraag te doen of er daar een XaaS voor is en vervolgens de businessanalisten (BA's) ermee aan de slag te laten gaan. BA's die zijn getraind in cloudservicemanagement kunnen je helpen bij het uitzoeken waar het laaghangende fruit hangt.

Ten derde: probeer in de voorbereiding op de aanschaf om de juiste CSP-schaal te bepalen. Heb je een regionale cloudaanbieder nodig? Heb je een landelijke cloudaanbieder nodig? Heb je een wereldwijde cloudaanbieder nodig? De huidige voetafdruk van je bedrijf kan je hierbij helpen. Als je voetafdruk nu of in de zeer nabije toekomst wereldwijd is, waarom zou je dan een regionale of lokale CSP kiezen? En wanneer de output van je datacenter of van je applicaties landsgrenzen oversteekt, is er de mogelijkheid dat je CSP moet voldoen aan de wetten of operationele regels in de landen waar je data binnenkomen.

Tot slot: wees er zeker van dat je beveiliging in orde is. Doe geen schattingen, doe geen aannames, en probeer er ook niet op een andere manier onderuit te komen. Je moet een goed getrainde cloudengineer en een cloudarchitect in de arm nemen om te zorgen dat je data geïsoleerd zijn, versleuteld zijn, en worden aangeboden vanaf redundante locaties die voldoen aan de Service Level Agreements (SLA's) van je bedrijf. Dit is momenteel wat mensen eng vinden aan de cloud. De juiste training, en met open communicatie tussen jou en de CSP, kan angsten verminderen en kan je helpen bij het aanschaffen van je eerste cloud, zodat je je organisatie een grote stap kan laten zetten naar een nieuwe IT-toekomst.

Laat een reactie achter