De kracht van de Quantum Computer

De kracht van de Quantum Computer

geplaatst in: Alle Blogs, Cloud, IBM | 1

De afgelopen jaren is de computer steeds kleiner, krachtiger en sneller geworden. Als je bedenkt dat de eerste computer in de VS, de ENIAC, enkele klaslokalen in beslag nam, 18.000 buizen bevatte en 70.000 weerstanden, 10.000 condensatoren, en 6000 verschillende schakelaars telde, snap je al snel dat we enorme stappen hebben genomen.

Met het uitvinden van de transistor werd de computer in 1947 al een stuk kleiner, maar hij woog nog steeds een paar duizend kilo. Op zich was dat voor die tijd geen probleem. Er waren alleen een paar overheden die gebruik maakte van computers en mobiliteit was geen issue. IBM voorspelde ooit zelfs dat er maar in totaal 7 computers nodig zouden zijn in de wereld. Daar zijn ze trouwens wel weer op terug gekomen 😉

Computers zijn nog steeds binair

Hoewel de computer de laatste 75 jaar steeds kleiner en handzamer is geworden, is er weinig veranderd aan het binaire stelsel dat gebruikt wordt. Ook de hedendaagse computer werkt nog steeds met het tweetallige systeem waar 1 of 0 de uitkomst kan zijn. Deze 1 en 0 vormen de bits.

Een geheugen van een computer kan gegevens opslaan door de 1 of 0 waarde van de bits op te slaan. Zodra je dus een 1 bit bewerking op het geheugen van een computer uitvoert, zal deze of een 0 of een 1 teruggeven en bij een 2 bit bewerking combinaties van 0 0 t/m 1 1.

Stel je nou eens voor dat je de systemen die je als bits gebruikt zover verkleint dat de wetten van de kwantummechanica gaan optreden. Net als bij elektronen waarbij een bepaalde mate van dualiteit en kwantumgedrag kan optreden, kan dit zich ook voor doen bij bits.

Quantum in computers

Het gebruik maken van deze dualiteit en het kwantumgedrag is onderdeel van Quantum Computing, waarbij de bits Qubit worden genoemd. Het bijzondere aan de Qubit is dat zijn binaire waarde niet 1 of 0 is, maar 1 en 0 op hetzelfde moment. Dus op het moment dat je een bewerking uitvoert op een Qubit krijg je zowel de 0 als de 1 in 1 resultaat.

quantum computer

 

De kracht van de quantum computer wordt vooral duidelijk als je met grotere invoer gaat werken. Stel je voert een normale 16 bit bewerking in, dan heb je 65.536 bewerkingen nodig om alle resultaten te kunnen tonen. Zou je dezelfde invoer doen in een Qubit bewerking, dan krijg je in 1 keer alle mogelijkheden als resultaat. Dat is natuurlijk veel efficiënter.

Quantum computing komt er aan

We staan nu aan de vooravond van de geboorte van dit soort supercomputers. Zowel IBM als Google hebben aangegeven dat zij op het punt staan om hun eerste Quantum Computer uit te brengen. IBM heeft afgelopen maart het eerste Quantum Computing demo model zelfs al beschikbaar gesteld via de cloud. Google heeft onlangs aangegeven dat ze ook een Cloud-oplossing beschikbaar gaan maken voor onderzoekers. Deze supercomputers zullen variëren van 17 Qubit computers tot 49 Qubit computers. Ter illustratie: 49 Qubit staat gelijk aan 10 quadrillion bits en een computer met dergelijke kracht kan calculaties aan die geen enkele computer ooit kon.

IBM gaat deze technologie toepassen in haar Watson machine learning en artificial intelligence. Dit betekent dat het systeem zich kan aanpassen aan nieuwe situaties en gebeurtenissen.  Daarnaast zal het IT-systeem naarmate het meer gegevens heeft verzameld steeds meer algoritmes kunnen maken waardoor het IT-systeem steeds meer leert. Zeker in combinatie met de rekenkracht van Quantum Computing zal Watson slimmer en krachtiger worden dan ooit voor mogelijk werd gehouden.


Building Cognitive Applications with IBM Watson Services Volume 7 Natural Language Understanding

Een Antwoord

  1. Petra Eikenboom

    De ENIAC waarover je het hebt werd initieel door 6 vrouwen geprogrammeerd. In die tijd vrij normaal, maar frappant als je je bedenkt in wat voor bochten IT-organisaties zich tegenwoordig wringen om meer diversiteit op de werkvloer te krijgen.

Laat een reactie achter