Enterprise service bus, dé manier om IT-systemen en applicaties aan elkaar te koppelen

geplaatst in: IBM | 0
Er is steeds meer vraag naar een goede Enterprise Service Bus (ESB), maar wat is een ESB? Heeft het voordelen ten aanzien van alles zelf programmeren? In dit blog zal ik iets dieper ingaan op de voordelen van een ESB en hoe IBM uw time to market kan versnellen met de IBM Integration Bus.

Wat is een ESB?

Een ESB is een softwareoplossing die IT-systemen helpt om op eenvoudige en gestandaardiseerde wijze met elkaar te communiceren. Daarnaast omvat het een set van regels die gelden voor de integratie van IT-systemen. Om de communicatie tussen IT-systemen mogelijk te maken biedt de ESB een op maat gemaakte interface aan waarop communicatie tussen de IT-systemen kan plaatsvinden, in de meeste gevallen is deze interface een webservice. De ESB biedt elk systeem zijn eigen unieke interface aan die speciaal is toegepast op de specificaties van het betreffende systeem. De ESB zal ervoor zorgen dat de juiste informatie afkomstig van een IT-systeem wordt getransformeerd naar het geschikte bestandsformaat van een ander IT-systeem. Via de communicatie-bus kunnen alle IT-systemen met elkaar communiceren zonder dat zij inzicht hoeven te hebben in elkaars technische specificaties. De ESB-integratie mogelijkheden worden veelal gebruikt en hergebruikt binnen een Service-oriented architecture (SOA) waar uitwisseling van services plaatsvindt tussen de IT-systemen. Door ESB-componenten te integreren wordt een standaard wijze van communicatie gerealiseerd tussen IT-systemen.

Kort samengevat zorgt een ESB dus voor de standaardisatie van de communicatie tussen IT-systemen en transformeert de informatie in het juiste formaat. Daarnaast monitort de ESB het communicatieverkeer en zorgt ervoor dat het communicatieverkeer veilig verloopt. Dit heeft als voordeel dat de communicatie versimpeld en gestandaardiseerd wordt, waardoor hergebruik mogelijk is, wat resulteert in een snellere ontwikkeltijd.

IBM Integration Bus

De IBM Integration Bus is een ESB biedt een snelle en eenvoudige manier om It-systemen en applicaties met elkaar te laten communiceren waardoor kosten bespaard worden en de complexiteit wordt verlaagt. De IBM Integration Bus is compatible met een breed pallet aan integratie keuzes en interfaces die al reeds binnen de organisatie aanwezig zijn. De IBM Integration Bus biedt daarnaast de mogelijkheid om business transaction monitoring (BTM) te draaien en is een belangrijk platform voor API economy en analytics. Daarnaast maakt de IBM Integration Bus het mogelijk om de bestaande “on premise” omgeving te verbinden met de Mobile- en Cloud omgeving zodat er een hybrid integration platform ontstaat.

Laat een reactie achter