Interacties met klanten via Cognitive Computing

De laatste tijd hoor je steeds vaker het woord Cognitive in combinatie met Cloud en Analytics, maar wat wordt er eigenlijk met Cognitive bedoeld? Door gebruik te maken van Cognitive mogelijkheden voeg je de functie van het menselijk brein, het beredeneren, toe aan IT-systemen met als doel om een computer een beslissingen te laten nemen op dezelfde wijze als een mens dat ook zou doen.

De toevoeging van Cognitive Computing, geeft niet alleen een scala aan nieuwe mogelijkheden op het gebied van data-analyses en data-voorspellingen. Maar zal het gehele IT-landschap doen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden op het gebied van medische toepassingen, rechtspraak en research, maar ook klant interacties en retail applicaties.

Om meer te weten te komen over Cognitive Computing ben ik afgelopen week naar een IBM Bluemix workshop geweest. Tijdens de workshop kreeg ik de mogelijkheid om op het IBM Bluemix platform een chatrobot te bouwen die aangesloten was op de IBM Cognitive Computing Watson service vernoemd naar de oprichter Thomas Watson.

Natural Language Classifier

IBM Watson is een platform met de mogelijkheid om interactie met mensen te hebben in hun eigen taal. De NLC (Natural Language Classifier) service begrijpt de intentie achter de fysieke tekst en reageert op een natuurlijke wijze terug.

Door de juiste “conversation service” te selecteren op het Bluemix platform werd er een framework geïnstalleerd waar je zowel via een GUI als via code, bijvoorbeeld JSON, kan starten met het inrichten van de chatrobot. Na een uur sleutelen was ik in staat om met Watson te chatten en werd de kracht van NLC duidelijk. De chatrobot begreep wat ik bedoelde en al vroeg ik iets op verschillende manieren, de chatrobot reageerde op logische wijze.

Irritatie

Dit was een verademing na alle sessie die ik in het verleden heb gehad met chatboxen die geen antwoord geven op de vraag die ik stelde, maar algemene informatie waar je niet zoveel aan hebt. Ik denk dat deze toepassing veel gaat veranderen in het digitaal contact met klanten. Zeker omdat er een dashboard is dat jouw gemoedstoestand in de gaten houdt op basis van je woordkeus en zinsopbouw.

Mocht het gebeuren dat je toch niet de juiste antwoorden van de chatrobot krijgt, houdt Watson je in de gaten en bij meetbare irritatie word je direct doorgezet naar een “echte ” sales agent om echte frustratie te voorkomen.

Mocht je zelf aan de slag willen raad ik je aan deze tutorial eens te proberen, hier wordt alles stap voor stap uitgelegd. ibm.com/build-chat-bot/
Laat een reactie achter