Welke richting gaan Cloud, DevOps en IoT op?

Welke richting gaan Cloud, DevOps en IoT op?

Maak uw borst maar nat. Wie het afgelopen jaar alle ontwikkelingen rond de cloud, DevOps en het Internet of Things (IoT) als een dolle achtbaanrit heeft ervaren, kan zich maar beter schrap zetten, want 2017 zal alleen nog maar sneller en onvoorspelbaarder worden.

Trends als kunstmatige intelligentie en ‘machine learning’ maken een gigantische sprong voorwaarts dankzij de enorme hoeveelheden gegevens die nu worden verzameld door producten met een internetverbinding en hun bedrijven. Hierdoor volgen innovaties elkaar steeds sneller op, stelt Pete Vorenkamp, Global Senior Portfolio Director bij Global Knowledge en verantwoordelijk voor IoT, DevOps en cloudcomputing bij deze wereldleider op het gebied van IT-training.

petevorenkampPete Vorenkamp is een veteraan op het gebied van technische consultancy en cloudopslag en was eerder werkzaam bij Hewlett-Packard (nu HP) en Rackspace. Vorenkamp voorspelt voor het komende jaar de opkomst van een aantal belangrijke trends. We nemen een kijkje naar zijn lijst met ontwikkelingen die bedrijven in 2017 in de gaten moeten houden wat betreft cloudcomputing, DevOps en IoT.

Trends op het gebied van de cloud

De discussie over het al dan niet gebruik maken van de cloud is inmiddels gevoerd. Toonaangevende bedrijven en ondernemingen hebben de cloud breed omarmd. Dit blijkt ook uit het onderzoeksrapport ‘Cloud en Nederland‘.

Vorenkamp: “Het is meer een kwestie van wanneer in plaats van als. Vanuit het oogpunt van kosten en flexibiliteit is dit voor veel bedrijven de juiste richting. De uitdaging waarmee bedrijven nog steeds worden geconfronteerd, is: ‘We hebben wel een budget voor de cloud, maar we weten nog niet precies wat we ermee gaan doen.'”

Op dit vlak kunnen consultants en systeemintegrators u helpen kiezen voor de juiste strategie en samen met u een routekaart voor digitale transformatie bepalen.

De innovatiesnelheid neemt steeds verder toe

Gezien het tempo waarmee er nieuwe cloudproducten en -diensten worden geïntroduceerd, is het onwaarschijnlijk dat bedrijven in 2017 veel tijd zullen hebben om erachter te komen hoe ze het meeste uit de cloud kunnen halen.

Amazon Web Services (AWS) heeft tijdens zijn conferentie re:Invent 2016 meer dan 30 nieuwe services en functies aangekondigd op gebieden als computergebruik, kunstmatige intelligentie, opslag, containermanagement en tools voor ontwikkelaars.

“Ze hebben zoveel nieuwe diensten aangekondigd dat het publiek er zo’n beetje stijl van achterover sloeg. Ook al kunnen we dit tempo van innovatie niet bijbenen, toch smullen we ervan,” aldus Vorenkamp.

Amazon vertelde er meteen bij dat ze niet van plan waren om hun tempo te verlagen. “En dat is een deel van het probleem. Met het huidige tempo waarin de dingen veranderen, is het niet langer mogelijk om expert te zijn op een bepaald gebied,” legt Vorenkamp uit. “Als je in de technologiesector werkzaam bent, moet je niet bang zijn voor verandering. Het is veel belangrijker om te begrijpen wat er allemaal gebeurt en hoe je het beste je technische en zakelijke vaardigheden kunt inzetten om succes te oogsten.”

Er heerst nu al een tekort aan cloudtalent en deze kloof wordt snel groter. Volgens het Skills and Salary Report 2016 van Global Knowledge geeft meer dan 70 procent van alle IT-besluitvormers aan dat ze moeite hebben met het invullen van functies op het gebied van IT-beveiliging, IT-architectuur, cloudcomputing, netwerkengineering en .NET-ontwikkeling.

Bedrijven zijn ook niet in staat dit tekort aan vaardigheden met geld op te lossen. Omdat ze niet om voldoende mensen kunnen aannemen, richten ze zich op de omscholing van eigen personeel, legt Vorenkamp uit.

Behoefte aan systemen die met elkaar kunnen communiceren

Interoperabiliteit is momenteel hét toverwoord op het gebied van cloudtechnologie. Volgens een onderzoek van RightScale, een toonaangevend bedrijf op het gebied van cloudbeheer en -consultancy, is de gemiddelde cloud-klant actief in zes verschillende cloudomgevingen.

Bedrijven hebben behoefte aan een grotere interoperabiliteit voor het uitvoeren van taken, zoals Linux op Microsoft Azure, of Citrix in combinatie met Nutanix.

“We zien een toename in de vereisten voor complexe omgevingen met meerdere leveranciers,” aldus Vorenkamp. “En dat kan behoorlijk gecompliceerd worden.”

In veel gevallen hebt u extra IT-expertise nodig om in een cloudomgeving met gemengde werklasten te werken. Het goede nieuws is dat deze nieuwe functionaliteit bij de meeste cloudplatforms mogelijk zijn en de cliënt in staat stellen een grotere meerwaarde aan hun klanten te bieden.

Schaalaanpassing blijft belangrijk

In 2017 zullen bedrijven proberen een grotere meerwaarde uit de cloud te halen. Ze willen kostenverlagingen en nieuwe omzetstromen sneller doorvoeren, stelt Vorenkamp. Dit betekent dat ze zullen moeten profiteren van het elastische vermogen van de cloud.
Vorenkamp: “Met de cloud kun je de rekencapaciteit van je serveromgeving automatisch opschalen van 1 tot 1000.”

“In het oude IT-model was het zo dat als de vraag verder toenam dan uw beschikbare vaste infrastructuur, dit meteen problemen opleverde. Cloudleveranciers als Amazon bieden diensten als automatische schaalaanpassing aan, waardoor bedrijven op flexibele wijze en min of meer in realtime hun capaciteit kunnen uitbreiden. Op die manier kunnen ze omgaan met dynamische belastingen, op een onverwacht grotere vraag inspringen en voorkomen dat hun site crasht. Binnen de traditionele IT-omgevingen was dat simpelweg niet mogelijk,” aldus Vorenkamp.

De cloud neemt bedrijfsfuncties over

Platform as a Service (PaaS) is waar ontwikkelaars meerwaarde kunnen genereren, dus veel van de activiteiten van technologiebedrijven zijn gericht op nieuwe tools en processen waarmee klanten sneller hun werk kunnen doen en over meer capaciteit beschikken.
“Kijk maar naar een bedrijf als IBM, die zich meer is gaan richten op Bluemix, waar alle ontwikkelingen, activiteiten en meerwaarde wordt gerealiseerd, zoals IBM Watson,” aldus Vorenkamp.
Volgens Vorenkamp komt er in 2017 ook een grotere nadruk te liggen op automatisering, IoT en Business Process as a Service (BPaaS), om nieuwe meerwaarde te genereren en verstoring op de markt te veroorzaken. “Terwijl we onze cloudservicemodellen verder verbreden, zien we dat de cloud zijn bereik uitbreidt tot klantprocesfuncties als financiën of personeelszaken.”

Trends op het gebied van DevOps

“Veel bedrijven hebben moeite om de enorme snelheid waarmee de cloud zich blijft innoveren bij te benen en hun software verder te ontwikkelen en implementeren. De oude modellen met silo’s en afzonderlijke systemen werken niet meer, en dit heeft geleid tot de opkomst en populariteit van de DevOps-beweging,” aldus Vorenkamp.

De hedendaagse klant wil die nieuwe app, die upgrade of die bugfix nu meteen, dus levering over enkele weken is simpelweg onaanvaardbaar.

“Dat is wat er gebeurde binnen het oude model. Een ander team, een andere tool, andere processen,” aldus vorenkamp. “Bedrijven zeggen: ‘We moeten innoveren en onze projecten sneller op de markt krijgen… Maar hoe krijgen we alle spelers zover dat ze beter en efficiënter samenwerken?’ Bedrijven eisen niet alleen dat systemen veelzijdiger zijn maar verwachten ook dat deze nieuwe flexibiliteit helemaal doorloopt tot aan de klant en weer terug, voor een continue, snelle verbetering.”

Nieuwe tools in de maak

Bereid u voor op een grotere horizontale waarde voor DevOps-tools op de markt. Belangrijke spelers als Puppet, Ansible, Chef en Docker breiden hun mogelijkheden steeds verder uit, van ontwikkeling tot exploitatie. Deze tools zijn niet alleen nuttig voor werknemers in specifieke technische functies maar werken ook tussen afdelingen onderling.

“We zien dat veel DevOps-ondernemingen meer samenwerkingstools bouwen,” aldus Vorenkamp, “en deze werken allemaal consistent binnen een gemeenschappelijk horizontaal platform.”

Culturele omslag

Voordat DevOps succes kunnen oogsten, zal er eerst een culturele verschuiving moeten plaatsvinden. Welke prioriteit zullen bedrijven toekennen en hoeveel tijd en geld zullen ze besteden aan het in goede banen leiden van deze culturele omslag? U zult een aanhoudende nadruk op T-vaardigheden zien die niet alleen maar gericht is op technische vaardigheden.

“IT’ers in een DevOps-omgeving zullen meer kennis moeten vergaren over het bedrijf en zullen ook meer moeten samenwerken,” aldus Vorenkamp. “Je moet letterlijk met anderen samenspelen. Dat is de uitdaging. En dat is traditioneel gezien niet meteen een vaardigheid die je bij IT’ers tegenkomt. We hebben het hier dus over een totaal nieuw soort spiergeheugen.”

IoT-trends

“Het grootste winstpunt voor IoT zal zijn het genereren van een vorm van meerwaarde voor bedrijven die voorheen simpelweg niet mogelijk was,” aldus Vorenkamp. “Er worden nieuwe inkomstenbronnen aangeboord en nieuwe producten en diensten ontwikkeld.”
“En hoogstwaarschijnlijk is het niet de consument die de richting van IoT gaat bepalen. Zoals het ernaar uitziet, zal Industrial IoT (IIoT) de meeste vruchten van deze nieuwe technologie plukken, met name in sectoren als landbouw, productie en gezondheidszorg.”

Nieuwe inkomstenbronnen aanboren

“IoT is de volgende megagolf,” aldus Vorenkamp. “IoT zal binnendringen tot elk aspect van ons leven, of dat nou goed of slecht is. Ik ben echt heel enthousiast over de richting die IoT kan opgaan.”

“Denk bijvoorbeeld aan elektrische generatoren die zichzelf controleren en informatie terugsturen naar de fabrikant ten behoeve van predictief onderhoud. Een machine kan zo nodig worden vervangen, nog voordat deze ooit een storing vertoont. Op hun beurt kunnen fabrikanten toekomstige ontwerpen verbeteren op basis van de verzamelde gegevens,” aldus Vorenkamp.

Fabrikanten kunnen ook nieuwe predictieve onderhoudsservices en reserveonderdelen aan klanten verkopen.

“(IoT) legt nieuwe inkomstenbronnen bloot die voorheen voor bedrijven onbereikbaar waren. We vechten niet langer om hetzelfde stukje van de taart, want er zijn nu veel grotere taarten.”

Veiligheid wordt cruciaal

“Aan het begin van de ontwikkeling van IoT zagen we enige ontkenning waar het om beveiliging gaat. Aanvankelijk ging het volledig over het mogelijk maken van IoT. De veiligheid is hierbij op de achtergrond geraakt,” aldus Vorenkamp. “Bedrijven moeten zich gaan richten op een betere beveiliging aan de rand; dit zijn de apparaten die in contact staan met de echte wereld. Denk aan de risico’s wanneer er miljarden apparaten zijn die kunnen worden gehackt. Je krijgt toegang tot de moeder van alle bots waarmee je het internet kunt aanvallen.”

Op 21 oktober lanceerden hackers een van de grootste DDoS-aanvallen (Distributed Denial-of-Service) op Dyn, een dienstverlener die zich bezighoudt met het beheer van internetprestaties en vele grote internetondernemingen ondersteunt zoals Twitter, Reddit, Spotify, Airbnb, Netflix en Amazon Web Services, zo blijkt uit een recent blogartikel van Bob Withers, expert op het gebied van cyberbeveiliging en -risico’s.

Die hack is waarschijnlijk niet een eenmalig incident. Tijdens de hackersconferentie DEF CON dit jaar vonden hackers 47 nieuwe beveiligingslekken in 23 apparaten van meer dan tien fabrikanten, zo blijkt uit een CSO-artikel. En dit probleem zal waarschijnlijk alleen maar verergeren.
Volgens Cisco zullen er in 2020 ongeveer 26,3 miljard apparaten zijn, maar andere prognoses gaan uit van veel hogere aantallen.

‘Machine learning’ en ‘AI’ zijn hot

“IBM positioneert zichzelf tegenwoordig als het ‘bedrijf voor cognitieve oplossingen en cloudplatforms’,” aldus Vorenkamp. “En ook bij Amazon en Google draait het allemaal om ‘machine learning’. Ze weten allemaal welke richting het opgaat, en alles draait om gegevens… dat is het vlak waarop ‘machine learning’ en ‘AI’ (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) pas echt zijn waarde zal bewijzen.”

“Dit wordt iets wat we nog nooit eerder hebben gezien, afhankelijk van de gegevens die beschikbaar komen voor interpretatie en nieuwe waarde-extractie. Zonder gegevens kan AI niet beter worden. Alle grote spelers weten dit en daarom gaan ze allemaal die richting op.”

De sleutel tot een positieve ontwikkeling ligt in het aanpassingsvermogen en in ontdekken op welke manieren we meerwaarde uit al deze nieuwe gegevens kunnen halen.
Vorenkamp: “Er zullen enorme hoeveelheden gegevens moeten worden geanalyseerd en gebruikt op een manier die zakelijk meerwaarde oplevert. Het moet allemaal leiden tot echte meerwaarde voor uw bedrijf, want waarom doen we het anders?”

gratis e-book global standards and publications

Laat een reactie achter