Update: Microsoft recertification examens, zin en onzin

geplaatst in: Alle Blogs, IT, Microsoft | 2

November 2016 update: Microsoft laat hercertificering eis vallen omtrent MCSE en MCSD

Microsoft laat hercertificering eis vallen. In dit blog heb ik de vreemde situatie met betrekking tot hercertificering voor MCSE en MCSD gecertificeerden besproken. Microsoft heeft nu laten weten dat zij deze hercertificering vanaf januari zullen laten vallen. Microsoft heeft nu een systeem van zogenaamde “badges” geïntroduceerd. Hiermee wordt het jaartal zichtbaar waarin iemand een certificering heeft behaald. Daarmee is de noodzaak voor hercertificering komen te vervallen. Iemand die nu een vier jaar oude certificering heeft, is wellicht minder up to date dan iemand die dat in het lopende jaar behaald heeft. Microsoft is begonnen met de distributie van deze badges die mensen in staat stelt hun certificering te laten zien op bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook of Twitter. De Badges worden uitgegeven en gevalideerd door Acclaim die dit soort badges ook uitgeeft voor organisaties als ISACA, Oracle en IBM.

De “oude” MCSD en MCSE certificeringen kunnen tot 31 maart 2017 worden behaald en zullen dan als 2017 certificering worden behouden. Na 31 maart 2017 kunnen uitsluitend de nieuwe certificeringen worden behaald.

 

Oorspronkelijk artikel MSCA en MCSE certificering

De certificeringen Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) en Microsoft Certified IT Professional (MCITP) zijn vervangen door Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) en Microsoft Certified Solutions Expert(MCSE). In het begin van deze certificeringen zat er een begrijpelijke logica achter beide certificeringen: MCSA was een product- en versie gebonden certificering en blijft geldig als een certificering voor die betreffende versie van een product. MCSE was een op oplossingen gebaseerde certificering waarbij MCSA een vereiste is.

MCSA en MCSE

Op dat moment was ook al duidelijk dat zowel de MCSE als de developer certificering MCSD, een hercertificerings-eis zouden krijgen. MCSE-ers moeten om de drie jaar een hercertificering doen, MCSD-ers om de twee jaar. Iedereen die een MCSE certificering heeft behaald vanaf 2012 begint nu tegen een hercertificering aan te lopen. Doel van deze hercertificering is om de gediplomeerde IT-professional aan te laten tonen dat hij beschikt over up-to-date kennis en ervaring en in staat is om de verschillende oplossingen te implementeren. De onderliggende software is in de tussenliggende tijd van versie veranderd of er is functionaliteit aan toegevoegd. Dus is een hercertificering een logische stap. Microsoft stuurt keurig een reminder over de datum waarop de certificering ten einde loopt, maar het blijft zaak om zelf met enige regelmaat je eigen certificeringstranscript te checken.

Maar wat is er dan aan de hand?

Een voorbeeld met een fictief persoon. Ik noem hem Hennie. Hennie heeft in 2012 zijn MCSE Server infrastructure behaald. Op basis van zijn MCSA Windows Server 2012 aangevuld met de twee MCSE examens mocht hij zich MCSE Server Infrastructure noemen. Deze zomer kreeg hij van Microsoft een bericht dat zijn MCSE status in oktober zou verlopen. Hennie, ambitieus als hij is, dacht: “Als ik nu mijn MCSA Windows Server 2012 upgrade naar MCSA Windows Server 2016, hoef ik het hercertificerings-examen niet te doen.” Klinkt logisch zou je zeggen. Maar na het behalen van zijn update MCSA blijft in zijn transcript de eis zichtbaar dat hij zijn MCSE moet hercertificeren! Pas toen Hennie ook het hercertificerings-examen deed en met succes afsloot was ook zijn MCSE weer opnieuw geactiveerd. Een vreemde gang van zaken. Maar inmiddels heeft deze situatie zich ook al voorgedaan bij anderen met hun MCSE Messaging, – Communication en ook – SharePoint.

Wanneer hier binnenkort wijzigingen op zijn, zal ik deze zeker melden in mijn volgende blog. Maar voor nu blijft het hercertificerings-examen om je status te behouden.


Microsoft Training and Certification Roadmap 2016-2017microsoft certificering en training roadmap

Global Knowledge heeft de Microsoft Training and Certification Roadmap geupdate voor het komend jaar. Wilt u meer weten over de Microsoft certificeringen en de bijhorende trainingen? Download dan de Microsoft Training and Certification Roadmap 2016-2017.

2 Antwoorden

 1. Voor december 2016 moet ik mijn MCSE Server infrastructure verlengen.
  Nu zie ik dat mijn transcript is aangepast naar een nieuwe mcse titel.
  Volgens Microsoft vervalt de MCSE Server infrastructure op 31-03-2017 moet ik als nog verlengen of niet?

 2. Erik Rodenburg

  Beste Joel, om je vraag te kunnen beantwoorden hebben we iets meer informatie nodig, wij hebben namelijk geen inzage in jouw Microsoft transcript. Heb je een MCSE certificering op Server 2008 (voorheen MCITPSE genoemd), dan kan het zijn dat de naam van je certificering gewijzigd is. Dit betekent dan echter niet dat deze niet verlengd moet worden wanneer Microsoft dit bij je aangeeft. Je kunt hiervoor overigens het beste even contact opnemen met Microsoft zelf en dit is mogelijk via :

  Microsoft training and certification help
  (0800) 0228091 (free phonenumber)

Laat een reactie achter