Raak ik nu mijn baan kwijt?

geplaatst in: Alle Blogs, IT | 1

Deze vraag zal bij menig system administrator en systeembeheerder door het hoofd gaan wanneer er weer een grote vendor als Microsoft, Amazon of anderen roepen dat hun cloudoplossing voor een nóg groter kostenbesparing zorgt. In de cloud tenslotte, wordt een groot deel van het systeembeheer door de cloudprovider overgenomen.

De afgelopen jaren hebben veel beheerders zich verdiept in virtualisatie van applicaties, werkplekken en servers. Bij Global Knowledge hebben we heel veel mensen op trainingen van VMware, Citrix en Microsoft zien komen om meer over deze technologie te leren zichzelf te certificeren door het examen of de examens ervoor te doen. Deze vaardigheden worden immers goed gewaardeerd door de markt, want met behulp van virtualisatie kan er flink op kosten worden bespaard. Deployments van werkplekken, applicaties en servers gaan gevirtualiseerd sneller en efficiënter.

Dat deze enorme virtualisatieslag van de afgelopen jaren zo snel over zou gaan naar outsourcing van deze applicaties, werkplekken en servers in een IAAS, PAAS of SAAS model hadden we toen niet gedacht. De cloud was er ineens als kreet, een hype en nu als een niet meer weg te denken businessmodel. Vrijwel alle organisaties denken na over een cloudstrategie of hebben deze al geïmplementeerd. Dit leidde niet tot het verlies van banen, omdat veel beheerders betrokken zijn in de realisatie van de cloudstrategie en de daadwerkelijke transitie hebben uitgevoerd.

Deze beheerders hebben flink geïnvesteerd in andere kennis en vaardigheden met betrekking tot cloud. Hiermee hebben ze gevolg gegeven aan de roep om kennis die nodig is om organisaties te kunnen laten acteren met cloud. Zo zijn zij in staat om cloud oplossingen in private, public of hybride vorm te ondersteunen en te ontwikkelen. En daarmee stellen zij ook hun baan veilig. Want organisaties zullen op zoek blijven naar passende oplossingen voor hun specifieke bedrijfsdoelstellingen. En daarvoor zijn de juiste mensen nodig.

Dat de rol van de traditionele systeembeheerder, netwerkbeheerders en generieke IT-ers aan het veranderen is mag duidelijk zijn. Verdwijnen zullen ze niet. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die onvoldoende aan hun kennis en vaardigheden hebben gedaan om in deze snel veranderende omgevingen een rol van betekenis te blijven spelen, maar ook zij hebben de tijd om aan cloud gerelateerde kennis en nieuwe vaardigheden op te doen. Wellicht ontdekken zij onaangesproken talenten op het gebied van data, security of software development.

 


 

Een Antwoord

  1. 100% mee eens, zo heb ik een deel van mijn onlangs verkregen ontslagvergoeding omgezet in een aantal Azure trainingen bij Global Knowledge om mijzelf helemaal klaar te stomen voor een start in carrière 2.0 in de cloud beheer.

Laat een reactie achter